II.
Způsoby obsluhy
Způsobem obsluhy rozumíme techniku práce číšníka, nebo-li jak se obsluhuje. Rozeznáváme tyto způsoby obsluhy:
- restaurační
- kavárenský
- barový
- slavnostní
- etážový
Restaurační způsob obsluhy
Jde o nejrozšířenější způsob obsluhy, který můžeme ještě dělit na další podkapitoly, nebo-li jednotlivé způsoby obsluhy, které se zde uplatňují, přičemž kritériem je vybavení středisek, sortiment a úroveň cen. Jde o:
a) základní formu jednoduché obsluhy:
- servis pokrmů je prováděn přímo na talíři včetně příloh
b) vyšší formu jednoduché obsluhy:
- při této formě obsluhy jsou přílohy podávány zvlášť na talířích či mísách; host má k dispozici překládací příbor a jídlo si překládá sám
c) základní formu složité obsluhy:
- jde o takový servis, při kterém číšník překládá pokrm na servírovacím stolku a přihřívá zbývající části pokrmu
d) vyšší formu složité obsluhy:
- tato forma představuje dohotovování pokrmů číšníkem přímo u stolu hosta (např. dranžírování, fondue, apod.)
V současné době se však ve většině standardních restaurací odkloňuje od forem složité obsluhy. Naopak modernizace pohostinství a snaha po co nejefektivnějším servisu s sebou přináší nové prvky obsluhy. Ty vychází z nejrůznějších kombinací všech forem při doplňkovém použití nabídkových (bufetových) stolů.
Kavárenský způsob obsluhy
Mezi základní charakteristiky kavárenského způsobu obsluhy patří použití převážně jednoduché obsluhy v podnicích jako jsou kavárny, cukrárny, herny, hotelové haly a klubovny, kde se stoly neprostírají ubrusy a kde převažuje podávaní nápojů. Často se nápoje servírují na samostatných táccích (např. káva).
Barový způsob Obsluhy
Jde o nejméně náročnou formu obsluhy, která se používá jak v denních, tak nočních barech. Hosté stojí či sedí u barového pultu, nápoje se zakládají na podložky a při servisu pokrmů se plocha barového pultu prostírá anglickým prostíráním.
Slavnostní způsob obsluhy
Rozeznáváme dvě základní platformy tohoto způsoby obsluhy:
a) banketní obsluha:
- banketem rozumíme slavnostní hostinu, při které sedí hosté u společné tabule podle zasedacího pořádku
- pokrmy se překládají z mís na předem založený talíř
b) rautová obsluha:
- raut představuje společensko-gastronomickou akci, při které se konzumuje ve stoje
- převládá použití nabídkových stolů
- hosté si mohou volně vybírat, popř. se sami obsluhovat
- nápoje jsou nabízeny z plat nebo formou nápojového stolu
- z touto formou se také často setkáme při podávání snídaní v některých hotelích
Etážový způsob obsluhy
Etážový způsob se používá v hotelových pokojích. Jídlo a nápoje se připraví na prostřené plato, ze kterého hosté přímo konzumují. Tento způsob se uplatňuje převážně při servisu snídaní a zajišťuje ho etážový číšník.
Copyright © 1999 MD catering & Colour agency Vracov